Colectarea si reciclarea deseurilor provenite de la produsele de protectia plantelor

Timp de 10 ani, RIGK a operat programul de colectare SCAPA, program detinut si  organizat de catre Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania (AIPROM). Dupa incetarea contractului de colaborare cu AIPROM in 2018, RIGK isi continua si extinde serviciile oferind la nivel national un sistem individual de colectare, transport si reciclare a deseurilor provenite de la produsele de protectia plantelor.

RIGK are ca scop asigurarea serviciilor de recuperare si reciclare in siguranta, prin colaborarea internationala cu sisteme de recuperare a ambalajelor provenite de la produsele de protectia plantelor, respectand aceleasi principii sustinute de catre Asociatia Europeana de Protectie a Culturilor – ECPA.

Prin respectarea procedurii de “Tripla clatire” sau “Clatirea sub presiune”,

RIGK preia GRATUIT la nivel national de la distribuitori si generatori ambalajele de plastic, hartie si metal provenite de la produsele de protectia plantelor in vederea valorificarii si reciclarii.

RIGK preia GRATUIT:

  • Ambalajele de plastic si metal decontaminate prin tripla clatire, golite de continut, uscate, curate si cu capacele depozitate separat.
  • Ambalajele de hartie, sacii si cutiile curatate si compactate.

Un ambalaj triplu clatit devine deseu nepericulos si poate fi valorificat prin reciclare.
Astfel, reprezentantii RIGK vor emite documente justificative pentru preluarea deseurilor nepericuloase, clasificate conform HG 856/2002 cu codul:

  • 15.01.02 pentru plastic
  • 15.01.01 pentru hartie şi carton
  • 15.01.04 pentru metal

Decontaminarea ambalajelor de Produse de Protectia Plantelor (PPP)

Procedura de “Tripla clatire” sau “Clatirea sub presiune”

Dupa folosirea integrala a produsului se umple ambalajul cu apa aproximativ ¼ din volumul acestuia;
Se insurubeaza capacul si se agita de mai multe ori in vederea clatirii;

Continutul recipientului rezultat in urma procedurii de clatire se goleste complet in rezervorul echipamentului de stropit;
Aceeasi operatiune se repeta de inca 2 ori si se verifica golirea respectiv indepartarea resturilor de produs;

Se separa capacul de ambalaj;
Ambalaje golite de continut, decontaminate riguros prin clatire, uscate si separate de capace se pregatesc in saci in vederea colectarii.