Reciclarea materiala si valorificarea energetica a deseurilor din mase plastice
Valorificarea durabila a ambalajelor si a maselor plastice reprezinta activitatea de baza a corporatiei RIGK.
Oferim siguranta si garantia ca deseurile colectate vor urma o procedura de reciclare sigura si ecologica.
In functie de tipul deseului de material utilizam procese tehnologice specifice unei reciclari materiale, transformandu-le in produse noi, utile si unei valorificari in scopuri energetice.
Beneficiul cel mai important al RECICLARII: Prin RECICLARE este redusa cantitatea de deseuri si implicit consumul de materii prime – in deplina corelatie cu conservarea resurselor naturale.
Reciclarea materiala
Cantitatile de deseuri de ambalaje din plastic colectate de RIGK pot fi supuse unui proces tehnologic de reciclare materiala, cu conditia ca acestea sa fie colectate pe tip de material si sa fie cat mai curate. Tehnicile de reciclare sunt foarte diferite, insa, in general, procesul de reciclare consta in tratarea sau reciclarea exclusiv a materialelor plastice, pe tip de material.
Astfel, materialele de plastic vor parcurge un traseu compus din mai multe etape: maruntire, spalare si, in final, prin procesul de topire vor fi transformate in noi mase plastice. Structura chimica a materialelor plastice ramane in urma intregului proces tehnologic nemodificata. Ulterior, topitura trece prin faza de granulare si astfel, iau nastere asa numitele granule, care vor fi prelucrate prin metode de injectie sau suflare, rezultand productia de noi mase plastice, ce vor fi reintroduse in circuitul economic. In acest fel, se inchide cu succes circuitul de reciclare.
Valorificarea energetica
De cealalta parte, deseurile de ambalaje contaminate, respectiv nereciclabile colectate de RIGK vor fi supuse, unui proces tehnologic de co-procesare (pre-tratare si co-incinerare) pentru obtinerea energiei electrice si termice. Energia continuta in materialele plastice este utilizata pentru co-procesarea deseurilor in industria producatoare de ciment.
RIGK va asigura si garanteaza in permanenta preluarea si valorificarea deseurilor in mod responsabil in conformitate cu cele mai inalte standarde si in cele mai sigure conditii, prin colaborarea cu operatori economici, detinatori de instalatii de incinerare autorizati conform legislatiei de mediu in vigoare.
Prin co-procesare in fabricile de ciment, deseurile devin o sursa alternativa de materii prime (recuperare prin reciclare a continutului mineral al deseurilor) si de combustibili (recuperare prin valorificare energetica a continutului energetic al deseurilor).
Avantajele coincinerarii sunt:
- Reducerea cantitatii de deseuri depozitate;
- Valorificarea energetica a deseurilor acolo unde valorificarea materiala nu este posibila;
- Conservarea resurselor de materii prime necesare pentru producerea energiei.